Nagroda dla GTS za Najlepsze Polskie Wnętrza Publiczne 2016

Klubokawiarnia i Bufet Aktora w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim zostały najlepszymi wnętrzami publicznymi 2016 roku w plebiscycie Polskie Wnętrze 2016.

Za projekt obydwu przestrzeni nagrodzona została Marta Koniczuk Pracownia Architektury Wnętrz.

Wyniki zostały ogłoszone podczas uroczystej Gali w Centrum Łowicka w Warszawie.

Nagrodzono zwycięzców głosowania internetowego oraz dwa biura projektowe, których realizacje wybrane zostały na podstawie głosowania jury – jednym z nich jest właśnie pracownia Marty Koniczuk. Gali towarzyszyła wystawa prac nagrodzonych oraz nominowanych w Plebiscycie.

Link do artykułu o nagrodzie: http://www.sztuka-wnetrza.pl/5026/artykul/polskie-wnetrze-2016-ndash-wyniki-plebiscytu

Opis projektu: http://www.sztuka-wnetrza.pl/4774/artykul/w-gdanskim-teatrze-szekspirowskim

 

Marta Koniczuk o projekcie Klubokawiarni/Baru:

Tam gdzie portowe miasto stawia „maszynę do grania”, rodzi się teatr.
Projekt wnętrza miał nawiązywać do spektaklu podszytego techniczną maszynerią oraz do kontekstu renesansowego Gdańska.

Subtelne wnętrza dominującej szkatuły były pretekstem do pomysłu na ich aranżację.

Otwory w stropie zostały wykorzystane do podwieszenia lin. Zmultiplikowane piony sznurów, widoczne na każdym piętrze teatru, przywodzące na myśl teatralną sznurownię, prowadzą widza do przestrzeni baru i galerii, znajdujących się na najniższym poziomie teatru.

Przestrzeń wystawienniczą oddziela od baru przegroda z projekcją cytatów szekspirowskich, wytyczając kierunki w zawiłym układzie podziemnego piętra.

Rzeźbiarska powłoka nałożona na bar, ma kojarzyć się z uroczyście nakrytym stołem, przygotowanym na przyjęcie gości, a jednocześnie nawiązywać do ciężkich, elżbietańskich tkanin.
Detale opraw oświetleniowych swoją formą nawiązują do dawnego Gdańska i jego bogatej historii przemysłowej i handlowej. Koła pasowe odwołują się do żurawi w gdańskich spichlerzach i do mechanizmów służących do poruszania teatralną dekoracją. Przeskalowane lampy wiszące nad stołami inspirowane elżbietańską krynoliną, wypełniają swoją formą wąski korytarz, niczym suknia mieszczki jedną z wąskich, gdańskich uliczek.

Dodaj komentarz